1 januari 2019 ontwaakte ik als miljonair. Niet omdat ik de staatsloterij had gewonnen, maar omdat ik dat besloot. En ik leerde een aantal waardevolle lessen.

Allereerst miljonair zijn draait niet om geld. Laat dit even op je inwerken. Het draait om tijd. Tijd om je droom te leven. De meeste mensen willen niet rijk zijn, maar een rijk leven leiden. Om een rijk leven te leiden heb je in de eerste plaats tijd nodig. Je kunt al het geld in de wereld hebben, maar als je geen tijd hebt om het uit te geven heb je er niets aan.

Wat zou je doen als je miljonair zou zijn,” was een van de eerste vragen die de businesscoach aan mij stelde. Ja, ook ik moest eraan geloven, mijn poging om met mijn onderneming te groeien door personeel aan te nemen was mislukt, dus was er paniek hoe dan wel te groeien. En vanwege het dogmatische heilige geloof van groei in onze maatschappij eindigde ik bij de businesscoach. Gouden tijden voor hen. “Ik zou tijd kopen” was mijn antwoord op haar vraag.

Voor mij ontbrak het de laatste tijd aan tijd. Als ondernemer was ik druk druk druk. Rennen, vliegen, in de auto eten, altijd bereikbaar zijn, altijd ‘aanstaan’. Aan het einde van de dag was ik moe, wat ik voor het gemak hield op voldaan. Minder confronterend. En ’s nachts lag ik wakker. Was dit het leven dat ik wilde leiden? Dan droomde ik over wat ik zou doen als ik de tijd voor mezelf had. Maar zodra de wekker ging vervloog de droom. Eerst werken, dan spelen. Eerst de realiteit, dan de dromen. Eerst geld verdienen, dan tijd kopen.

"Miljonair zijn draait niet om geld. Het draait om tijd. Tijd om je droom te leven."

Net als geld lijkt ook tijd een beloning te zijn geworden. Tijd voor jezelf helemaal. Dat staat helemaal onderaan het to do-lijstje als de rest is afgehandeld. Beetje vreemd als je erover nadenkt, want tijd is het enige wat we hebben. Het is letterlijk ons leven. Onze tijd dat we op aarde zijn. We hebben geleerd om met de tijd die we hebben gekregen te werken, daarmee centjes te verdienen en dan vervolgens onze tijd terug te kopen.

Dus besloot ik 1 januari direct als miljonair te handelen en niet te wachten tot die miljoen op mijn bankrekening had staan. Ik zou gaan doen wat het gros van de mensen zouden doen als ze miljonair zouden worden en dat is minder werken en meer tijd besteden aan de écht belangrijke dingen in het leven: aandacht voor familie en vrienden, tijd hebben om te werken aan hun dromen en misschien zelfs een hobby. En dat heb ik gedaan.

De afgelopen maand heb ik meer quality time doorgebracht met mijn vriend dan het afgelopen jaar. Ik heb met hem geluncht en gewerkt in de Euromast, hem meegenomen naar Parijs en hem vertelt hoeveel ik hem waardeer. Ik had tijd om te trainen voor de marathon, in januari heb ik bijna 200 kilometer hardgelopen, daar gaat een hoop tijd in zitten. En ik heb gewerkt. Gewerkt aan mijn droom Adventure Virgin, aan verhalen en nieuwe activiteiten.

"Dan droomde ik over wat ik zou doen als ik de tijd voor mezelf had."

Hoe financierde je je miljonairsbestaan, hoor ik je denken.

Simpel: door deze maand af te kopen met geld. Af te kopen ja, want de hypotheek en verzekeringen lopen gewoon door. En nee Vriendlief betaalt niet voor mijn miljonairsbestaan. Ik heb dus ook geen geld als water uitgegeven. Oké nou ja misschien dan in Parijs, daar heb ik het wel wat breder laten hangen. Wat ik niet heb gedaan omdat ik het te duur vond en waar ik de hele maand verlangend naar uitkeek? Een stuk cheesecake eten. Kosten 4,25 euro. Vond ik te duur.

De belangrijkste les die ik leerde als miljonair: je hoeft geen miljonair te zijn om als miljonair te leven. Het winnende lot heb je zelf in handen. Laat tijd als beloningsmechanisme los. Tijd kan namelijk ook een voorwaarde zijn om geld te verdienen. Als miljonair heb ik geen geld gepind, maar tijd geïnd en dat gaat mij straks geld opleveren.

Wanneer gun jij het jezelf om miljonair te zijn?