Ik hoefde op oudejaarsdag geen lot te kopen om de hoofdprijs te winnen. Omdat ik wist dat ik op 1 januari als miljonair wakker zou worden. Hoe ik dat wist? Omdat ik dat besloot.

Zo, nu ik je aandacht heb zal ik je vertellen hoe mijn miljonair lifestyle-experiment eruit gaat zien. Ja, het is een experiment, want ik heb het geld niet écht. Wat is dat voor gekkigheid?! Ik zal je uitleggen waarom ik het start en waarom het zinvol is.

Stel, je had op oudejaarsdag wel een lot gekocht en het bleek een winnend lot te zijn. Wat zou je doen met de geldprijs? Voor het gemak gaan we er even van uit dat het om 1 miljoen euro gaat.

Je kunt een nieuw huis kopen. Maar voor je dat doet stel jezelf de vraag: ben je gelukkig in je huidige huis? En stel jezelf daarna de vraag waarom je geluk zou af hangen van een huis?

Je zou een vette auto kopen. Als je zelfvertrouwen afhangt van het rijden in een BMW of Audi moet je dat zeker doen. Dan ga ik wel voor die Tesla, maar alleen omdat ik aan de toekomst van onze aarde denk.

Je gaat op wereldreis. Mooi, investeren in herinneringen in plaats van spullen. Zeker aan te raden. Maar weet je zeker dat je na jaren de wereld over zwerven nog wel wilt werken als je terug bent?

"Een maand lang is niemand de baas over mijn tijd behalve ikzelf."

Een boot. Dan hoop ik dat je verstandig genoeg bent om een zeilboot te kopen. Best sneu als je de hele dag in je eigen uitlaatgassen en lawaai zit. Maar hoe dan ook, je moet wel tijd hebben om er mee te gaan varen.

Precies. Hier komen we bij het punt waar het mij om te doen is. Tijd.

Ik zal je zeggen wat de meeste mensen met hun geldprijs doen. Ze beleggen hun geld of zetten het op een spaarrekening. Maandelijks keren ze zichzelf iets uit zodat ze niet zo hard hoeven te werken om toch de dingen te kunnen doen die ze leuk vinden. Mensen willen niet rijk zijn, maar een rijk leven leiden.

De eigenlijke vraag achter het miljonair lifestyle-experiment is dan ook: wat gebeurt er als je zélf je tijd gaat invullen? Niet je baas, je opdrachtgever, je partner, je kinderen. Maar jijzelf. Als je ontsnapt aan de sleur van het bestaan en een rijk leven gaat leiden.

Leuk, maar dat kun je als ondernemer toch ook? Nou, ik zou je wat verklappen. Als ik opdrachten heb aangenomen heb ik ook gewoon te maken met deadlines, afspraken en krijg ik hele boze klanten en opdrachtgevers als ik niet op tijd lever. En verder bestaat het ondernemersbestaan uit keihard werken, vraag maar eens aan ondernemers uit je omgeving. Werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering. Ja, maar dat is toch hun passie, daar hebben ze zelf voor gekozen. Klopt en daarom moet je op tijd nieuwe brandstof bijvullen vóór dat het op is. Maar je hebt gelijk dat ik als ondernemer de vrijheid heb om zelf te bepalen wat ik met mijn tijd ga doen en daarom ga ik dit radicale en absurde experiment aan.

Een maand lang is niemand de baas over mijn tijd behalve ikzelf.

Wat ga ik doen met mijn nieuwe ‘miljonairs’ bestaan? Hoe zorg ik dat ik een rijk leven leid? Dat antwoord is simpel. Omdat ik er al heel lang van droom.

Toch geef ik mezelf wel één regel mee. Iedere activiteit toets ik aan de vraag: is dit ook wat ik met mijn tijd wíl doen of wat ik moet doen.

Ik zou eindelijk tijd hebben om te creëren. Om met Adventure Virgin aan de slag te gaan. Daarvoor schrijven. Er liggen nog zoveel avonturen op de plank die ik wil uitwerken. Ik wil leren filmen en monteren. Met een camera door de bossen struinen en fotograferen. Met mensen afspreken die mij inspireren. Vriendlief meenemen op een romantische stedentrip.

Ik zou dus eigenlijk hele ‘gewone’ dingen doen waar ik in het dagelijks leven de ruimte niet voor heb. Ik bedoel neem. Uiteindelijk is het een eigen keuze. En daarom besluit ik nu radicaal daar wel de tijd en ruimte voor te nemen.

Toch geef ik mezelf wel één regel mee. Iedere activiteit toets ik aan de vraag: is dit ook wat ik met mijn tijd wíl doen of wat ik moet doen. Want ik moet niets. Ik ben miljonair. Oké voor een maandje dan. En denkbeeldig. Maar ik ben benieuwd wat deze vrijheid mij gaat opleveren.

Aan het eind van dit experiment deel ik met jullie de inzichten van dit ‘miljonairs’ bestaan en hoeveel het gekost heeft. Want dat is natuurlijk de hamvraag: hoe financier je dit allemaal?

Volg mijn miljonairs bestaan op de bekende social kanalen.

En laat hieronder in de comments achter wat jij zou doen als je voor een maand miljonair zou zijn?