Ieder jaar maak ik wel een keer de oversteek.

Van Urk naar Enkhuizen. En iedere keer denk ik wat een pokke end. Ruim 4 uur met de zeilboot. Nu ga ik de oversteek nog eens maken, maar dan zwemmend. Ik start op het voormalig eiland Urk en zwem in noordwestelijke richting naar Enkhuizen. Op een mooie, zonnige dag zie je Enkhuizen vanaf Urk al liggen.

Het IJsselmeer oversteken is iets wat iedere Nederlander wel op zijn bucketlist heeft staan. Uhm, nou nee. Ze zullen er zijn, die fanatieke waterratten of lunatics, maar ik ken ze niet in mijn omgeving. Toch blijkt er na even Googelen een heuse IJsselmeer Challenge te zijn, inclusief ranglijst.

De meest bezwommen oversteek is van Stavoren naar Medemblik, 22 kilometer. Die ga ik niet zwemmen. Want beide dorpen (of zijn het steden?) zeggen mij niets. Urk en Enkhuizen wel. Daar hebben Vriendlief en ik vanaf onze begindagen dat we zeilden heel wat uren op geploeterd. O man, wat een dodelijk saai eind en met slecht weer lijkt dat stuk eindeloos. Qua afstand is het vergelijkbaar met Stavoren – Medemblik, dus laten we voor het gemak zeggen ook 22 kilometer.

Het IJsselmeer overzwemmen doe je niet zo maar. Dat vereist training. En een goede zwemslag. Dus ben ik begonnen met zwemlessen: borstcrawl. Met mijn schoolslag zou ik er te lang over doen. Bovendien is het niet een erg efficiënte slag. En bij lange afstanden draait alles om je zo efficiënt mogelijk voortbewegen.

"Yep, ik ga het écht doen. Volgend jaar zwem ik het IJsselmeer over!"

Crewleden gezocht!

Volgend jaar eind mei/begin juni gaat het gebeuren. Dan maak ik de oversteek. Maar om deze droom te realiseren heb ik jouw hulp nodig! Ik heb namelijk crewleden nodig om mij te helpen met de oversteek. Wees gerust ik zal het zwemwerk voor mijn rekening nemen;-) maar daarnaast heb ik een drietal crewleden nodig:

  • Iemand voor het helpen besturen van de zeilboot en allerhande hand- en spandiensten kan verrichten, zoals de bijboot/kajak bevoorraden (Vriendlief is schipper);
  • Iemand die vanuit het water op een bijboot of kajak mij wil voorzien van eten en drinken en zorgen dat ik in de juiste richting blijf zwemmen (wel handig als je een beetje conditie heb);
  • Iemand die foto’s wil maken en filmen en dit epische avontuur wil vastleggen.

Laat me weten als je mij bij deze challenge wil supporten. Ik trakteer je in Enkhuizen op een heerlijk avondmaal en gezellige avond. Welk weekend het precies wordt kan ik nog niet zeggen, het ligt ook aan het weer, maar laat weten als je geïnteresseerd ben dan kunnen we kijken welk weekend je kan en kunnen we proberen een weekend te prikken.

Houd er rekening mee dat je een (groot deel van) weekend kwijt bent. Op vrijdagavond varen we richting Urk, daar overnachten we en bij zonsopkomst op zaterdag start ik met de oversteek. We overnachten in Enkhuizen (daar is eventueel mogelijkheid om met trein terug te gaan) en na een gezellige avond varen we de volgende dag terug richting onze beginhaven Ketelhaven.