Dagdromen. Dat is een grote hobby van me.

Daar moet je geest wel voor gevoed worden. En dus lees ik boeken. Heel veel boeken. Reisboeken, expeditieboeken, avonturenboeken, waargebeurde boeken. Mijn nachtkastje bezwijkt bijna onder het gewicht van al deze verhalen. Maar het zijn deze verhalen die me helpen om te dromen. Om te fantaseren over nieuwe avonturen. Hieronder deel ik de mooiste boeken en ik hoop dat ze jou ook inspireren om je dromen achterna te gaan.

En wees niet bang: geen spoilers.


Cycling the world, Sean Conway

Sean Conway is een persoonlijke held voor mij. Hij doet wat ik (nóg) niet durf te doen. Hij leeft het leven van een avonturier, zet zich in voor de medemens – de scouting, houdt praatjes en schrijft boeken.

Dertig jaar oud en vast in zijn leven. Als hij voor de zoveelste keer met zijn dronken kop uit de kroeg komt vallen, dit keer op zijn eigen verjaardag, besluit Sean dat hij klaar is met zijn shitty leven dat hij helemaal aan zichzelf te danken heeft. Nadat ook nog zijn vriendin het uitmaakt besluit hij alles op te geven en zijn droom te leven. Wat zijn droom is? Daarvan heeft hij geen idee. Maar iets met fietsen vindt hij wel leuk. En hij heeft zin in een avontuur. Een groots avontuur. En zo komt het dat hij op een koude en regenachtige morgen op 18 februari 2012 in Londen samen met 11 andere aan de start verschijnt van een krankzinnige race: World Cycling Race. De naam zegt het al, zo snel mogelijk de wereld rond. Het wordt het avontuur van zijn leven. Toch loopt het allerminst zoals hij het gepland heeft. Inspirerend en meeslepend!

Dus zet direct op je verlanglijstje: Cycling the Earth van Sean Conway


Tegenpolen, Bernice Nooteboom

Vier expedities naar een witte wildernis: Siberië, Noordpool, Zuidpool en Groenland. Openhartig en onverwachts. Bernice Nooteboom start als een ietwat kille vrouw, maar in de derde expeditie ontdooit ze. Ze opent haar hart voor de liefde en dan komt ze erachter dat je niet overal controle over kunt hebben. Je kunt je nog zo goed voorbereiden op een expeditie: je fysiek en mentaal trainen, het uiterste van jezelf vergen en over je grenzen gaan, maar verliefd worden heb je niet in de hand. Dat overkomt je, neemt je te pakken en te grazen. Haar grootste angst wordt werkelijkheid: de hormonen nemen het van de ratio over. Ben je dan nog baas in je eigen hoofd? In de uitgestrekte witte wildernis heeft Bernice alle tijd om na te denken, om te bespiegelen. Je krijgt een inkijkje in Bernices hoofd. En gaandeweg laat ze haar harnas zakken en laat meer en meer van zichzelf zien.

Is het boek dan een liefdesroman? Nee, absoluut niet. In het boek neemt Bernice je ook mee in de klimaatveranderingen. Ze beschrijft hoe de poollandschappen onherstelbaar veranderen. Ze geeft wetenschappelijke achtergronden en wijst ons erop dat wij in ons leven de klimaatveranderingen nog gaan meemaken. Wij, niet je klein- of achterkleinkinderen, wij. Niet alleen terugtrekkende gletsjers, maar ook smeltende ijskappen en een Noordpool die definitief verdwijnt. Het tippingpoint is geweest. Er is geen weg meer terug, alle klimaatakkoorden ten spijt. Een harde boodschap. Echter is Bernice nuchter genoeg om te weten dat ze met al haar vliegreizen naar conferenties en expedities ook bijdraagt aan deze klimaatverandering. Tegelijkertijd wil ze met eigen ogen zien en ervaren wat de gevolgen zijn van klimaatverandering en de lezer daarin meenemen. Ze wil het witte landschap een gezicht en een stem geven. (Dat doet ze letterlijk in haar nieuwe boek Artica, een biografie). Wie bekommerd zich om de ijselijke witte wildernis op aarde en wie beschermt haar tegen alle kapitalistische aasgieren die niet kunnen wachten tot ijselijke wildernissen zijn gesmolten om de grondstoffen te kunnen delven. En daarmee de neerwaartse spiraal alleen maar bevestigen.

Leeswaarschuwing: dit boek kruipt onder je huid en laat je niet onberoerd!


Alleen, Tim Voors

Op humoristische en visueel prikkelende wijze neemt Tim ons mee in zijn mega-monster voettocht de Pacific Crest Trail. Maar liefst een half jaar trekt hij uit voor deze tocht van 4.286 kilometer. Hebben we het dan hier over een millenial of een quarterlifer die even niet weet wat hij moet doen met zijn leven en een tussenjaartje neemt? Nee, en dat is zo verfrissend. Tim is 42 jaar, gelukkig getrouwd en trotse vader van drie tieners. O, en hij een eigen bedrijf. Dus geen smoesjes. Het kan als je het maar graag genoeg wil.

Tim heeft het boek ingedeeld in drie reizen: de fysieke reis, de mentale reis en de spirituele reis corresponderend met de drie stadia waar hij doorheen gaat tijdens zijn voettocht. Je krijgt niet alleen een beeld van zijn belevenissen, Tim besteedt ook veel aandacht aan de hiker cultuur. Want welke geschreven en ongeschreven regels gelden er nu op de trail? Wie zijn die rare snuiters die daar rondlopen. Hippies, trail angels, thruhikers, hitch hikers. Maar ook praktische zaken komen aan bod: kamp hygiëne, lichtgewicht eten, de juiste kampeerspullen en het gemis van thuis. Tim laat zien dat je niet hoeft te kiezen tussen een gezinsleven en een vrijbuitersbestaan. Je kan beide hebben als je er maar voor durft te gaan, je niets aantrekt van maatschappelijke conventies en thuis goede afspraken maakt. Aanrader voor iedereen die ook niet wil kiezen!

Zet direct op je verlanglijstje: Alleen van Tim Voors


Run or Die, Killian Jornet

Gebrek aan motivatie om naar buiten te gaan? Omdat het regent, koud is of donker? Lees dan het Skyrunners Manifesto. Elite atleet Kilian Jornet heeft deze op zijn deur hangen in zijn karige studentenflat. Iedere dag leest hij het manifest om vervolgens naar buiten te gaan en zich in de Spaanse Pyreneeën helemaal af te beulen. Kilian Jornet is ultrarunner. En niet zomaar een: hij is getalenteerd en wordt al vroeg ontdekt. Hij rent en wint ultramarathons.

In het boek neemt Kilian je mee in zijn leven hoe zijn passie voor de natuur en de bergen er met de paplepel in is gegoten en hoe hij zich ontwikkeld heeft tot een succesvol ultrarunner. Wie denkt dat ultrarunners leeghoofden zijn die op de automatische piloot rennen kan er niet verder naast zitten. Zoals Kilian het zegt: ‘A race is a life that is born when you get up in the morning and dies when you cross the finish line.’ Er wordt gezegd in de ultrawereld dat je in een 100 mile race meer over jezelf leert dan in een heel leven. Je keert jezelf binnenste buiten, en niet één keer maar meerdere keren, je gaat door pijngrenzen heen waarvan je het bestaan niet wist, je leert pas wat diep gaan is als je op de bodem zit. Kilian leeft hiervoor. Het draait niet om winnen, maar om overwinnen van jezelf. Om kanten van jezelf te leren kennen die je voor de race nog niet kende. Om je stoutste dromen om te zetten in realiteit. En zo besluit hij een droom werkelijkheid te laten worden. Hij rent, ja je leest het goed, rent de Kilimanjaro op en af in slechts 7 uur en 14 minuten. Een normale expeditie naar de top duurt 7 dagen! En daarmee is bewezen, superman bestaat. Kilian Jornet is gemaakt van Kryptonite.

Voor een flinke portie motivatie zet op je verlanglijstje: Run or Die van Killian Jornet


Zoektocht naar het paradijs, Arita Baaijens

Na tientallen jaren van passie voor de woestijn is op een dag de magie voorbij en de passie weg. Het is simpelweg op, verdampt. Wat moet je dan als je levensdoel je weg is? Arita Baaijens, bioloog, avonturier en schrijfster zakt steeds verder weg in haar inzinking. Tot ze besluit het heft in eigen hand te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe passie, een nieuw landschap. Een landschap dat groots en leeg is, een landschap dat je in vervoering kan brengen, dat je ontroert, dat je nietig maakt. Een landschap om desnoods in te sterven.

Haar nieuwe passie vind ze in het onherbergzame en meedogenloze Siberië. Het Altajgebergte op de grens van Rusland, Mongolië, China en Kazachstan. Een landschap van mythische proporties gekleurd door het mythische verhaal van Shambhala. Daar zou een hemels paradijs op aarde zijn. Een poort waar hemel en aarde elkaar raken en energetische krachtvelden voelbaar zijn. Er gebeuren daar bijzondere dingen. Arita is sceptisch, ze is wetenschapper en gelooft niet in sprookjes. Toch is ze getriggerd door het verhaal, door het landschap en de diversiteit aan culturen, religies en talen in het Altajgebergte. Een nieuwe passie is geboren en ze gaat voor langdurige en meerjarige expeditie naar het Altajgebergte op zoek naar Shambala, naar de grens tussen weten en geloven, maar vooral naar het innerlijke vuur in zichzelf.

Leeswaarschuwing: dit boek zet je aan het denken en laat je niet onberoerd!

Zet direct op het verlanglijstje: Zoektocht naar het paradijs!