Dagdromen. Dat is een grote hobby van me.

Daar moet je geest wel voor gevoed worden. En dus lees ik boeken. Heel veel boeken. Reisboeken, expeditieboeken, avonturenboeken, waargebeurde boeken. Mijn nachtkastje bezwijkt bijna onder het gewicht van al deze verhalen. Maar het zijn deze verhalen die me helpen om te dromen. Om te fantaseren over nieuwe avonturen. Hieronder deel ik de mooiste boeken en ik hoop dat ze jou ook inspireren om je dromen achterna te gaan.

En wees niet bang: geen spoilers.


Wild van Cheryl Strayed

Een klassieker. En toch kon ik dit boek niet direct waarderen. Of eigenlijk moet ik zeggen Cheryl Strayed waarderen. Groen en geel ergerde ik me aan haar, aan haar verhaal, haar bombastische schrijfstijl, haar overdrijvingen. Hoe kun je toch in vredesnaam zo onvoorbereid op pad gaan? Maar in Noorwegen kwam ik erachter dat dat heel makkelijk is. Ik deed het zelf ook. Jezelf overschatten en de tocht onderschatten is een heel menselijk iets. Inmiddels heb ik het boek zo’n vier keer gelezen en geluisterd. En ik ben langzaam van Cheryl gaan houden.

De klassieker die je gelezen moet hebben


Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood

‘We worden allemaal in gevangenschap geboren. We worden geconditioneerd om op zoek te gaan naar geborgenheid in plaats van vrijheid, maar eigenlijk weten we niet wat vrijheid is, omdat we het nooit gekend hebben. Angst is de muur die tussen geborgenheid en vrijheid staat. Zodra je geborgenheid loslaat voel je eerst de angst voor je vrijheid kunt ervaren. Deze angst komt in vele vormen van licht ongemak tot paniekaanvallen.’ Miriam besluit samen met haar man Peter alles los te laten; werk, inkomen, huis, voor een leven in de wildernis. Wat ze hebben is de liefde voor elkaar en de overweldigende natuurschoon van Nieuw-Zeeland als hun playground. Het boek beschrijft zes jaar in de wildernis, van intense verveling tot het aanpassen en nooit meer weg willen.

Ontdek de wereld van Miriam Lancewood


Cycling the world van Sean Conway

Als Sean Conway voor de zoveelste keer met zijn dronken kop uit de kroeg komt vallen, dit keer op zijn dertigste verjaardag, besluit hij dat hij klaar is met zijn shitty life dat hij helemaal aan zichzelf te danken heeft. Nadat ook nog zijn vriendin het uitmaakt besluit hij alles op te geven en zijn droom te leven. Wat zijn droom is? Daarvan heeft hij geen idee. Maar iets met fietsen vind hij wel leuk. En hij heeft zin in een avontuur. En zo komt het dat hij op een koude en regenachtige morgen in februari 2012 in Londen samen met 11 andere aan de start verschijnt van een krankzinnige race: World Cycling Race. De naam zegt het al, zo snel mogelijk de wereld rond. Het wordt het avontuur van zijn leven. Toch loopt het allerminst zoals hij het gepland heeft.

Dompel je onder in dit krankzinnige avontuur


Tegenpolen, Bernice Nooteboom

Vier expedities naar een witte wildernis: Siberië, Noordpool, Zuidpool en Groenland. Bernice Nooteboom start als een ietwat kille vrouw, maar in de derde expeditie ontdooit ze. Ze opent haar hart voor de liefde en dan komt ze erachter dat je niet overal controle over kunt hebben. Je kunt je nog zo goed voorbereiden op een expeditie: je fysiek en mentaal trainen, het uiterste van jezelf vergen en over je grenzen gaan, maar verliefd worden heb je niet in de hand. Dat overkomt je, neemt je te pakken en te grazen. Haar grootste angst wordt werkelijkheid: de hormonen nemen het van de ratio over. Ben je dan nog baas in je eigen hoofd? In de uitgestrekte witte wildernis heeft Bernice alle tijd om na te denken, om te bespiegelen. Gaandeweg laat ze haar harnas zakken en laat meer en meer van zichzelf zien.

Kruip bij Bernice in haar hoofd en ga op avontuur


Niet de race, maar de reis van Jolanda Linschooten

Een 2000 kilometer lange tocht van het meest zuidelijke puntje naar het noordelijkste puntje in Groot-Brittannië. Dwars door natuurgebieden: veenmoerassen, bossen en Highlands en dat rennend. Zo’n 60 kilometer per dag. En nee, het is geen race. Jolanda Linschooten houdt van hardlopen en ze onderneemt deze reis omdat ze geniet van het onderweg zijn en heerlijk vindt om lange afstanden per dag te overbruggen. Ze neemt niet de snelste route, maar de meest mooie route door Groot-Brittannië. Al lopende ontdekt ze dat ze niet alleen een fysieke reis onderneemt, maar dat ze in haar hoofd terug gevoerd wordt naar een verleden waarvan ze hoopte dat ze het achter zich gelaten had.

Reis met Jolanda mee dwars door Groot-Brittannië


Alleen, Tim Voors

Op humoristische en visueel prikkelende wijze neemt Tim ons mee in zijn mega-monster voettocht de Pacific Crest Trail. Maar liefst een half jaar trekt hij uit voor deze tocht van 4.286 kilometer. Hebben we het dan hier over een millenial of een quarterlifer die even niet weet wat hij moet doen met zijn leven en een tussenjaartje neemt? Nee, en dat is zo verfrissend. Tim is 42 jaar, gelukkig getrouwd en trotse vader van drie tieners. O, en hij een eigen bedrijf. Dus geen smoesjes. Het kan als je het maar graag genoeg wil.

Ga met Tim mee op dit kleurrijke avontuur!


Dat nemen ze je nooit meer af van Ben Rutte

Avonturen hoeven zich natuurlijk niet te beperken tot het land. De wereld rondzeilen. Onpeilbare, diepe blauwe oceanen onder je, zwemmen met dolfijnen, cocktails drinken op parelwitte stranden met palmbomen en vrouwen en kinderen met bloemenkransen. Het zeilersleven. Hemels. Zucht. Maar… er zijn ook genoeg angstige, saaie, frustrerende en andere mindere momenten. Motoren die het begeven, zeilen die scheuren, eten dat verrot, vissersboten met onduidelijke bedoelingen op open zee, etc. Ben Rutte weet een meeslepend, beeldend en inspirerend reisverslag neer te zetten dat leest als een trein. Hierna wil je nog maar één ding. Je anker lichten en het ruime sop kiezen.

Zeil de wereld rond met Ben Rutte


Zoektocht naar het paradijs, Arita Baaijens

Na tientallen jaren van passie voor de woestijn is op een dag de magie voorbij en de passie weg. Het is simpelweg op, verdampt. Wat moet je dan als je levensdoel je weg is? Arita Baaijens, bioloog, avonturier en schrijfster zakt steeds verder weg in haar inzinking. Tot ze besluit het heft in eigen hand te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe passie, een nieuw landschap. Een landschap dat groots en leeg is, een landschap dat je in vervoering kan brengen, dat je ontroert, dat je nietig maakt. Een landschap om desnoods in te sterven.

Ga met Arita op zoek naar het Paradijs


Run or Die, Killian Jornet

Gebrek aan motivatie om naar buiten te gaan? Omdat het regent, koud is of donker? Lees dan het Skyrunners Manifesto. Elite atleet Kilian Jornet heeft deze op zijn deur hangen in zijn karige studentenflat. Iedere dag leest hij het manifest om vervolgens naar buiten te gaan en zich in de Spaanse Pyreneeën helemaal af te beulen. Kilian Jornet is ultrarunner. En niet zomaar een: hij is getalenteerd en wordt al vroeg ontdekt. Hij rent en wint ultramarathons. En hij smashed het ene naar het andere wereldrecord.

Als je denkt dat je weet wat discipline is.

BoekenBoeken